Декорації на Великий Піст

«Нарікання охолоджує серце. Нарікання – це одна з найбільших пошестей у суспільному житті».
св. Йоан Боско
Дивлячись на цьогорічні декорації в кафедральному Соборі Успіння Пресвятої Діви Марії варто згадати про книгу Вихід. Адже кожен із представлених елементів має певне значення і був присутній в реальному житті тогочасного вибраного народу. Чому з’явилися самі такі деталі? Книга Вихід вказує на першопричину, а саме на нарікання народу.
1. ХЛІБ
Після того, як Мойсей вивів народ із Єгипту, замість вдячності, люди почали висловлювати своє незадоволення:
І нарікали Ізраїлеві сини: «Коли б ми були повмирали від Господньої руки в єгипетськім краї, як ми сиділи над горшком м’яса, як ми їли хліба досить!»
Але Господь не карає людей, а дає їм знак своєї присутності:
І промовив Господь до Мойсея: Ось Я спускатиму вам дощем хліб із неба, а народ виходитиме й щоденно збиратиме, скільки треба на день, щоб випробувати його, чи буде він ходити в Моєму Законі, чи ні.
2. ВОДА
І сварився народ із Мойсеєм, і казали вони: Дайте нам води, і ми будемо пити! А Мойсей їм сказав: Чого ви сваритеся зо мною? Нащо випробовуєте Господа? І народ був там спраглий води. І ремствував народ на Мойсея й говорив: Нащо це ти випровадив нас із Єгипту? Щоб повбивати спраглого мене та синів моїх, та отари мої?
Проте Господь і цього разу дав знак своєї присутності:
І сказав Господь до Мойсея: Ось Я стану перед лицем твоїм там, на скелі в Хориві, а ти вдариш у скелю, і вийде із неї вода, і буде пити народ! І зробив Мойсей так на очах старших Ізраїлевих.
Проте скільки би разів Бог себе не об’являв, людина ніколи не перестає скаржитись. Та незважаючи на це, Господь заключає з вибраним народом Союз і дає Таблиці Закону.

3. ОВЕЧКА

Декого може дивувати присутність цього елементу. Тим паче, що в книзі Виходу про неї взагалі не йдеться. Але й цей образ дуже важливий, адже може оцінюватись з різних аспектів. З одного боку вона символізує Христа, котрий прийшов на землю. Навчаючи людей через притчі Він розповідав про пастиря, який піклується про своїх овець.
Однак овечка може розглядатись і як образ людини, яка страждає, нарікає, відкидає Бога і зневажає Його своїми словами та вчинками. Тернина в даному випадку – символ людського терпіння.
ЖИТТЯ БЕЗ НАРІКАНЬ
«Всі наші скарги на те, що життя складне і нестерпне, наші нарікання з приводу того, чого ми позбавлені, виникають від нестачі подяки за те, що ми маємо».
Д. Дефо
Кожному з нас варто вже сьогодні почати позбуватись звички постійно бути чимсь незадоволеними. Не будьмо такими, як вибраний народ в пустелі, чи як Йона, котрого в одній із своїх проповідей папа Франциск назвав «Нобелівським лауреатом з нарікання».
Спочатку Йона нарікає на поставлене перед ним завдання і втікає. Після того, як пережив бурю на морі і побував у нутрі величезної риби він мусив повернутися до виконання місії. Навіть успішне завершення завдання не приносить йому радості. Він знову починає нарікати. В цей раз йому не сподобалось, що Господь зберіг життя мешканцям Ніневії.
В цей особливий період, котрим є Великий Піст, кожному варто піднятись на гору, щоб особисто зустрітись з Богом. Так як робив це Мойсей промовляючи: «Оце вийду до Господа аби спокутувати ваш гріх.». Якою саме має бути ця зустріч? Чудовий метод пропонує в Євангелії Ісус. Він говорить про тихе місце зустрічі зі своїм Батьком. І закликає, щоб піст не був лицемірним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *